Tarih: 2 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17664   

Monilinia spp.
Monilya (Mumya) ya da Kahverengi Çürüklük



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Monilia sp.
- Monilinia laxa (Aderhold & Ruhland) Honey
- Monilinia fructigena Honey in Whetzel ([anamorph: Monilia fructigena Pers.:Fr.) fungal hastalik etmeni olup, kis gibi olumsuz kosullari kanserli ve mumyalasmis dokularda misel olarak geçirir. Kis ve bahar kosullarinda püstül gibi spor yataklarinda bol miktarda konidisporlari üretilir ve bu dönemde üretilen sporlar çiçeklere saldiriken, daha sonra üretilen sporlar meyvelere saldirmaktadir. Infektelenen meyveler mumyalasir ve stroma (fungusun spor yataklari) ile istila edilir. Hastalik etmeninin konidsporlari 10 °C üzerindeki sicaklarda üretilir ve rüzgar ve su (yagmur ya da sulama suyu) ile etrafa yayilir. Konidilerin bulasmasi ise yarali dokulardan olmaktadir, ayrica hastalikli meyvelerin saglikli bitkilere uzun süre temasiyla da hastalik bulasabilir. Hastaligin eseyli formlari Avrupada görülmez ve enfeksiyonlarda çok az etkisi vardir. Hastalik etmenleri hakkinda daha genis bilgi için elma hastaliklarindaki Monilia spp. 'lere bakabilirsiniz.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Bu hastalik dallari, çiçekleri ve meyveleri etkilemektedir. Fungal etmen çiçeklerin solmasina neden olur ve bu infekteli çiçekeler daha sonra bitki üzerinde kurur, fakat yere dökülmezler. Küçük gri püstüllü fungal gelisme infekteli çiçekler üzerinde görülür. Hizla gelisen fungus meyveleri de istila eder ve onlar üzerinde de kolonize olurlar.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Yere dökülen mumyalanmis meyveler temizlenmeli ve imha edilmeli.
3. Dallarda asili kalan mumyalasmis meyveler toplanmali, hastalikli sürgün ve dallar budanmali ve budama artiklari imha edilmeli.
4. Ilkbaharda agaçlar çiçek açtiktan sonra devamli kontrol edilmeli ve hastaliktan zarar gören sürgün ve çiçekler infeksiyon noktasinin biraz altindan kesilerek uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
5. Hasattan sonra meyveler depolanacaksa mümkün mertebe yaralanmamasina ve zarar görmesi engellenmeli ve depolarda düsük sicakliklar ( her meyve için uygun ve düsük olan sicakliklar) tercih edilmeli.
6. Hasattan bir ay önce yine meyve bahçeleri gözleme alinmali ve hastaliktan dolayi enfektelenmis ve zarar görmüs meyveler agaçlardan uzaklastirilmali ve imha edilmeli. Meyve uzaklastirma islemleri nemli ve rüzgarin olmadigi erken saatlerde yapilmalidir.
7. Bahçedeki tüm meyveler hasat edildikten sonra, bahçe tekar gezilmeli kalan saglam ya da çürük (mumyalasmis) meyveler toplanmali ve imha edilmeli.
8. Meyve agaçlari üzerindeki meyvelerde yara açilmasina neden olacak her türlü islemlerden kaçinin. Özelikle bahçede böcek zararlilarina karsi etkin bir mücadele programi uygulanmali.
Kimyasal mücadele
Bu hastalik etmeni ile kimyasal mücadele de oldukça hassas davranilmalidir. Çünkü koruyucu olarak yapilacak önemli iki ilaçlama bitkilerin çok hassas olduklari döneme rastlamaktadir. Bunlar çiçeklenme dönemi ve hasat zamanlaridir. Devamli yapilacak bir kimyasal mücadele ise ekonomik olmayabilir. Her iki fungal hastlik etmenine karsi da kullanilan mücadele benzerdir. Buna ragmen M. laxa için haziran baslarinda ilaçlama baharda çiçek infeksiyonlarinin olusumuna neden olan sporlarin inokulum kaynaklarinin (sporodochia) gelismesini engellemek için gereklidir. Hastalik etmenlerinin ve meyve agaçlarinin da biyolojiside dikkate alindiginda ilk ilaçlama baharda çiçek tomurcuklari kabarinca, ikinci ilaçlama çiçekler açmaya baslar baslamaz, üçünçü ilaçlama ise çiçekten 15 gün sonra yapilabilir. Meyve hastindan önce yapilacak ilaçlamalarda ise kullanilan ilaçin kalinti süreleri ve kullanilan ilaçlar üst üste kulanilmamalari her zaman dikkate alinmalidir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Biternatol WP 25% (50 g)
Biternatol EC 300 g/l (100 cc)
Benomyl WP 50% (60 g)
Carbendazim WP 50% (75 g)
Cyproconazole EC 50 g/l (30 cc)
Dodine WP 65% (100 g)
Dodine FW 500 g/l (80 cc)
Hexaconazole SC 50 g/l (50 g)
Iprodione WP 50% (150 g)
Myclobutanil EC 125 g/l (25 cc)
Pyrocmidone WP 50% (200 g)
Tebuconazole WP 25% (60 g)
Thiophanate-Methyl WP 70% (60 g)
Thiabenazole WP 25% (60 g)
Thiram (TMTD) WP/WG 80% (200 g)
CMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Monilinia spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net